Tendințe în recrutarea de personal: ce trebuie să știi pentru a rămâne competitiv pe piață

Selecția și angajarea forței de muncă constituie un element esențial în structura oricărei organizații. Identitatea unei companii nu se limitează doar la produsele sale sau la marca sa, ci include de asemenea echipa de profesioniști și serviciile superioare pe care aceștia le oferă clienților. Prin urmare, procesul de recrutare a personalului calificat reprezintă o sarcină complexă și de importanță crucială.

Pe piața de astăzi există tendințe emergente care pot facilita găsirea și atragerea profesioniștilor potriviți pentru compania dumneavoastră. Una dintre aceste tendințe este tehnologia. Folosind mijloacele tehnologice, avem posibilitatea de a identifica și a contacta potențiali candidați prin intermediul internetului.

Există platforme digitale dedicate pentru selecția de personal, care adună o multitudine de persoane în căutarea unui loc de muncă, precum și companii care oferă oportunități de angajare. De asemenea, instrumentele digitale oferă recrutorilor posibilitatea de a colecta și analiza un volum mare de informații, precum rezultatele testelor efectuate de candidați, CV-uri și alte date relevante pentru procesul de recrutare.

Pentru a rămâne competitiv în actualul mediu de afaceri dinamic, este esențial să rămânem informați cu privire la aceste tendințe și să le adoptăm în strategia noastră de recrutare.

Implementarea tehnicilor adecvate și atragerea personalului potrivit sunt cruciale pentru susținerea și ghidarea organizației dumneavoastră, permițând adoptarea de idei inovatoare și tendințe relevante în cadrul organizației dumneavoastră, pentru a vă menține competitivitatea pe termen lung.

Folosirea tehnologiei în procesul de recrutare a candidaților

Tehnologia joacă un rol semnificativ în viața noastră cotidiană și acest impact este evident și în contextul profesional sau în procesul de căutare a unei oportunități de muncă. În continuare, vom ilustra câteva exemple în care tehnologia își găsește aplicabilitatea în procesul de recrutare:

 • Platforme special destinate recrutării online – există platforme destinate recrutării, site-uri pentru job-uri și rețelele sociale, unde se pot găsi potențiali candidaț Cu ajutorul acestor platforme, procesul de recrutare este mult mai ușor și eficient pentru că prin ajutorul acordat de aceste platforme, afacerile pot să-și promoveze job-urile pe care le au.
 • Algoritmi pentru evaluarea CV-urilor – majoritatea firmelor se folosesc de acești algoritmi.

Aceștia pot să fie selectați automat pentru a alege candidații potriviți, în urma unor criterii.

 • Investigarea datelor – pentru a putea obține informații prețioase, recrutori trebuie să folosească anumite instrumente speciale. Analiza datelor ajută la repararea anumitor probleme, la eficacitatea canalelor destinate recrutării și statistici referitoare la sursa candidaț
 • Interviuri care se realizează online – acestea economisesc timp și bani. Astfel, se poate vorbi cu orice candidat care nu este din țară, acest lucru sprijină recrutarea la distanță.
 • ATS-urile – prescurtarea aceasta derivă de la Applicant Tracking System. Acesta supraveghează procesul de recrutare.
 • Machine learning și inteligența artificială – algoritmi de la machine learning determină conexiuni în CV-uri. Inteligența artificială îl folosește pe Chatbot-uri care furnizează întrebări automate ale candidaților , astfel comunicarea este eficientă și rapidă.

Experiența personalizată a candidatului

Scopul acestei experiențe personalizate este legată de ce interacțiuni relevante au loc între companie și candidat. Exemple care sunt legate de experiența personalizată:

 • Mesaje pentru recrutare – organizațiile trebuie să fie autentice cu candidaț Se evită discuțiile legate despre cum se potrivesc cu valorile și cultura organizației.
 • Research-ul făcut în detaliu despre cultura organizațională și companie – candidații sunt curioși în legătură cu anumite detalii legate de firmă și de cultura organizațională. Trebuie să existe o transparență.
 • Comunicarea bidirecțională – acest tip de comunicare trebuie să existe între recrutor și candidat. Candidații trebuie să pună întrebări, iar recrutorii să răspundă la întrebări și să furnizeze informații clare. Candidații trebuie să ofere și un feedback.
 • Un feedback eficace și transparent – chiar dacă candidații nu au trecut de selecție, aceștia trebuie să-și împărtășească feedback-ul, care trebuie să fie și el transparent și clar. Astfel, candidații pot observa ce probleme au avut și la ce să lucreze pe viitor.
 • Candidați respinși – indiferent dacă candidatul este sau nu respins, experiența lui este luată în considerare. Unii candidați respinși, țin legătura cu recrutorul.

Evoluția unui Employer branding care este puternic

Employer branding este o metodă de prezentare a organizației și diferențierea și dezvoltarea pe piața muncii ca și angajator.

 • Valorile și cultura organizațională a firmei – fiecare organizație are propriile reguli, valori, principii și cultură organizațională. Campania trebuie să arate acele principii sau valori pe care le urmează prin activitățile depuse de ei, cum ar fi, echilibru între viața personală și muncă, inovație etc.
 • Expunerea unui mesaj – trebuie ca organizația să exprime clar și precis mesajul, să scoată în evidență anumite beneficii sau avantaje pe care angajați le au, dezvoltarea pe plan personal, dar și profesional și mediul de lucru.
 • Implicarea pe care o au angajații în organizație – cei mai implicați în sprijinirea firmei și reprezentanți sunt angajaț Organizațiile trebuie să ia în considerare satisfacerea, implicarea și mediul în care angajații lor lucrează. Dacă aceștia sunt satisfăcuți și mediul lor de lucru este unul pozitiv, aceștia vor atrage clienți noi pentru firmă.
 • Promovarea diversității – compania ar trebui să ia în calcul dezvoltarea diversității în organizația lor și să o promoveze. Angajații trebuie să se simtă valoroși, implicați și cel mai important respectaț Mediul în care lucrează trebuie să fie unul cât mai liniștit și pozitiv. Astfel, se creează un Employer branding puternic.
 • Folosirea povestirilor și a video-urilor – pentru a întării Employer branding-ul tău, poți să postezi pe site-ul firmei tale videoclipuri în care angajații transmit valorile, cultura organizațională și principiile pe care firma le are. În loc de video-uri se pot realiza și texte narative.
 • Îmbunătățire și supraveghere regulată – pentru a putea să menții un Employer branding puternic trebuie să ții cont de anumite feedback-uri de la angajați sau clienț Astfel, vei fii cooperativ și vei putea să te îți dezvolți firma pentru a fi mult mai competitivă pe piață.

Realizarea interviurilor eficiente de angajare

Pentru a executa interviuri eficiente este esențial să procurăm retroacțiunea candidaților care au participat la procesul de interviu al organizației dumneavoastră. Acești indivizi sunt în măsură să ofere evaluări pertinente privind elementele care le-au fost agreabile, aspectele mai puțin satisfăcătoare, posibile îmbunătățiri sau chiar propuneri inovative pentru a transforma interviul într-o experiență mai atrăgătoare sau relaxantă pentru potențialii candidați.

Prin această abordare, aveți oportunitatea de a perfecționa sau modifica anumite aspecte și chiar de a le incorpora în cadrul organizației dumneavoastră. Aceste ajustări pot facilita o selecție mai cuprinzătoare a candidaților, întrucât vă puteți concentra asupra optimizării setului de întrebări adresate acestora.

În acest context, puteți determina dacă un candidat deține competențele necesare pe care le căutați și care sunt principiile sale. Veți putea evalua dacă acesta se aliniază la cerințele postului pentru care aplică.

Procesul de recrutare a personalului se caracterizează printr-o complexitate semnificativă și necesită o atenție riguroasă la detalii, precum și respectarea unui set de norme stabilite.

Distribuie postarea: